Egyértelmű, hogy a vér kering, de bármilyen meglepő, ez nem volt mindig egyértelmű, William Harveyt, egy a 16.-17. században élt angol orvost több atrocitás is ért azon kijelentéséért, hogy a vér kering, no persze nem ő volt az első, aki ezt gondolta, a spanyol Miguel Serveto és a Francia René Descartes (aki egy és ugyanaz az azzal a Descartestal akiről a Descartes-féle derékszögű koordinátarendszert elnevezték; az analitikus geometria atyjával)  gondolatait, fejlesztette tovább.

 

    William Harvey (1578-1657)

Talán az is rémlik mindenkinek, hogy vannak olyanok, hogy kisvérkör meg nagyvérkör, meg olyanok is, hogy artériák, vénák, és hajszálerek, és hogy a keringés motorja a szív. De az a rossz hírem van, hogy ez sem ennyire egyszerű. Ahhoz, hogy a vér keringjen kell szükséges, hogy a vér az érpályán belül folyékony maradjon (onnan kilépve viszont megalvadjon!). Ahhoz, hogy minden összeálljon, érinteni kell a vörösvértestek funkcióit, és a haemoglobin szerepét a gázcserében, illetve azt, hogy egyáltalán mi szükség van a gázcserére, és miért kell, hogy a vér keringjen. Azt, hogy a vérkeringés nem csupán egy hosszú cső, hanem 2 párhuzamosan, egymástól külön működő különböző rendszer. És a két különböző rendszeren belül is a vér megoszlik, és 100-300-500ml-ként a vér teljesen különböző útvonalakat tesz meg a szervezetben. Most lehet, hogy mind ez bonyolultan hangzik, de a későbbiekben igyekszem érthetően elmagyarázni mindent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harvey híres képe, a módszert mutatja be, amivel bizonyította, hogy a vér kering (1628)

Szerző: Zibó  2010.09.03. 12:42 Szólj hozzá!

Címkék: oxigén geometria vérkeringés descartes harvey kisvérkör vérkörök nagyvérkör

A bejegyzés trackback címe:

https://zibo.blog.hu/api/trackback/id/tr882268789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása